Zoeken
  • Angèle Jankok

Careerleadership: de basis voor professioneel succes

Leiderschap ontwikkelen in je carrière houdt in: jezelf goed kennen, weten wat je wilt en constant keuzes maken die je brengen in de richting die je wilt gaan. Je maakt keuzes die passen bij wie je als persoon bent, volgens de waarden die belangrijk voor jou zijn en voor zaken die jou energie en plezier opleveren.


Er zijn ontzettend veel mensen die niet blij zijn met hun werk en carrière. Uit onderzoek onder de bevolking in Nederland is dat ruim 75% van de werkenden. Als mensen niet blij zijn met hun werk kan dit hun relatie, hun sociale leven, hun fysieke en psychische welzijn beïnvloeden.


In Nederland heeft 1 op de 8 mensen last van werkstress en heeft 14% te kampen met burn-out. Veel van deze mensen geven aan dat het komt door omstandigheden buiten hen. De werkelijkheid is dat zij onvoldoende in staat zijn geweest om hun invloed te vergroten en voor hun eigen behoeften op te komen. Vaak ontbreekt het aan zelfinzicht om deze behoeften te kennen en ook aan persoonlijke kracht om actie te nemen.


Careerleadership is goed te trainen. Er zijn veel mensen die -na het herstellen van hun burn-out-leren om leiderschap te nemen in hun carrière door nieuwe keuzes te maken en hun invloed te vergroten.


Om de juiste keuzes op carrièregebied te maken, is het wel nodig om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt van nu is veel grilliger dan ongeveer 20 jaar geleden. In de twintigste eeuw vierden mensen nog met trots hun 40-jarige jubileum bij een werkgever.


Door de verdergaande flexibilisering van arbeid werken mensen nog maar korte perioden bij een werkgever, en is er veel afwisselen in hun carrière. Waar vroeger de werkgever zich verantwoordelijk achtte voor je doorgroei in het bedrijf, ben je nu vooral zelf aan zet om te zorgen dat je aan het werk blijft.


Daarnaast hebben ontwikkelingen als automatisering, internet en robotisering al vele banen laten verdwijnen en nieuwe banen laten ontstaan. Dit blijft in een versneld tempo toenemen. Het is op dit moment nauwelijks te voorspellen wat voor werk je over 20 jaar zal doen. De behoefte aan kenniswerk neemt toe en voor bedrijven is het nu al mogelijk, om via de digitale weg, werk uit te besteden naar lage lonen landen als China en India.


Een Careerleader houdt deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zoekt voor zichzelf uit wat de beste volgende stap zal zijn.


In an ever-changing world, managing your career is a LIFELONG PROCES


Hier volgen 6 tips om Careerleadership te ontwikkelen


1. Leer jezelf kennen

Weet wie jij zelf bent en vergelijk je niet steeds met andere mensen. Ieder persoon heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen sterkten en zwakten en juist jouw eigenaardigheden maken je uniek en bijzonder. Als je jezelf kunt zijn in een baan, heb je meer plezier en minder kans op werkstress.


2. Focus op je purpose

Je purpose is jouw stip aan de horizon, datgene waar je helemaal voor zou willen gaan. Wanneer je je purpose volgt, kies je zoveel mogelijk voor werk waar je van houdt, en waar je erg goed in bent, en waar men behoefte aan heeft en waar je geld voor betaald krijgt. Misschien krijg je niet meteen alle 4 in je eerste baan, maar met focus werk je ernaar toe dat je dat bereikt.


3. Ontwikkel een lerende mindset

Met een lerende mindset weet je dat alles te leren en te ontwikkelen is. Wanneer je het verlangen hebt om iets te leren, geef niet op. Hou vol ondanks de uitdagingen die je tegenkomt. Zie elke inspanning als een stap naar meesterschap. Wanneer je kritiek ontvangt, vraag je dan altijd af wat je ervan kunt leren. Laat je inspireren door het succes van anderen en gun hen hun succes. Mensen als Nelson Mandela, Thomas Edison en Michael Jordan hebben vele mislukkingen gehad voordat ze succes hadden. Een ding hadden ze gemeen: een lerende mindset.


4. Rek je comfortzone steeds een beetje op

Doe elke week iets wat je niet eerder hebt gedaan. Durf aan mensen iets te vragen wat je nodig hebt, zeg eens gewoon Ja! tegen positieve kansen die zich voordoen. Vaak zitten mensen gevangen in angst voor het onbekende of angst om fouten te maken, waardoor ze mooie kansen aan zich voorbij laten gaan.


5. Manage je energie- en stress

Werken kan zowel energie kosten als energie opleveren. Zorg dat je zoveel mogelijk werk kan doen die jou energie opleveren. Als dit niet meteen mogelijk is probeer dan in je vrije tijd met een hobby of bezigheid of iets simpels als lachen om energie op te doen. Een Careerleader laat zijn energie niet weggezogen worden. Zorg ook dat je na elke stressvolle dag voldoende ontspant zodat de stress niet ophoopt en jou onderuit haalt.


6. Versterk je karakter

Als je jezelf kent is het belangrijk om jezelf te versterken. Heb je moeite met zelfbeheersing? Of kun je niet goed omgaan met afwijzing of frustratie? Oefen dit bewust met elke situatie die zich voordoet. Leer omgaan met zelfvoldoening door in te zien dat iedereen iets heeft bij te dragen. Door je karakter te versterken ben je veel beter in staat om met allerlei mensen goed samen te werken.


Als Careerleader stel je jezelf af en toe belangrijke vragen die je kunnen helpen om inzicht in jezelf te krijgen en je focus te richten op wat voor jouw belangrijk is.


Hier volgen 6 vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden.

  1. Hoe ziet jouw leven eruit als jij succes hebt in je werk en carrière?

  2. Hoe ziet jouw perfecte werkdag eruit?

  3. Welke kwaliteiten zet je in op je perfecte werkdag?

  4. Wat zou jou belemmeren om succes te hebben?

  5. Hoe ga je ervoor zorgen dat je ondanks je belemmeringen je doelen bereikt?

  6. Wat ga je vanaf nu anders doen om je kansen op succes te vergroten?

Careerleadership is niet iets dat je van de ene op de andere dag hebt, maar door een bewuste keuze te maken om het te ontwikkelen, groei je er steeds meer in.9 keer bekeken0 reacties